Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Breng een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Amersfoort en Leusden. Hier leert u alles over de geschiedenis van het concentratiekamp waar ruim 47.000 gevangenen verschillend leed hebben doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Geschiedenis
In 1939 werd het terrein in gebruik genomen door Nederlandse gemobiliseerde militairen. Het terrein werd gebruikt als kazernecomplex en de militairen werden ingezet bij het aanleggen en het verbeteren van de Grebbelinie en de verdedigingswerken rondom de stad Amersfoort. In 1941 besloot de Duitse bezetter het kazernecomplex te gebruiken als doorgangskamp te gebruiken, genaamd ‘Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort’. In dit kamp moesten gevangenen hun doorzending naar concentratiekampen in Duitsland afwachten. De gevangenen bestonden uit o.a. politieke tegenstanders, verzetsstrijders, joden en Jehova’s Getuigen. De omstandigheden in het kamp waren vergelijkbaar met de omstandigheden in andere strafkampen. In 1943 werd het kamp uitgebreid. In 1945 werd na de oorlog het kamp overgedragen aan het Rode Kruis. In 1995 is er een bezoekerscentrum opgericht en in 2000 is de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort opgericht.
Het monument
Van het oorspronkelijke kamp is weinig over. “De Stenen Man”, een standbeeld dat als nationaal monument dient voor de schietbaan waar veel executies plaatsvonden, staat sinds 1953 op het terrein. Hier wordt elk jaar een herdenking van de bevrijding van het kamp gehouden. Op het terrein zijn er nog restanten van lijkhuisjes te zien. Ook is er nog een originele wachttoren die u kunt bekijken. Er zijn diverse gedenkstenen op het terrein te vinden en er is ook nog een fundering van ene wachttoren die oorspronkelijk bij de poort stond. Door het gebied heen liepen verschillende loopgraven. Er is een loopgraaf hersteld, zodat bezoekers deze kunnen bezichtigen. Er is een herinneringscentrum en een museale presentatie waar verhalen worden verteld aan de hand van objecten, documenten, foto’s en wisselende exposities. Hier wordt ook meer verteld over de monumenten en de zichtbare sporen op het buitenterrein.
Hotel
Raakt u niet uitgekeken in Nationaal Monument Kamp Amersfoort of wilt u ontdekken wat er nog meer te doen is in Utrecht? Kies dan voor een hotelovernachting in de buurt bij Fletcher Hotel-Restaurant Amersfoort!